Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάλυση draft

22 Ιουνίου, 2008

Τα πάντα στο ΝΒΑ κινούνται σε ρυθμούς Draft. Το Draft Express έκανε μία πολύ ψαγμένη στατιστική ανάλυση για 8 βασικούς κανόνες της νύχτας του draft. Εδώ θα σας αναφέρω κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά που έχουν σχέση με το κατά πόσο παίζει ρόλο η θέση που επιλέγει μία ομάδα.

Οι στήλες του παραπάνω πίνακα είναι χωρισμένες ανά Quarter. Κάθε quarter αντιστοιχεί σε περίπου 7 Picks. Δηλαδή 1o Quarter = picks 1-7, 2o Quarter = picks 8-15 κ.ο.κ. Τα ποσοστά δείχνουν το ρόλο που κατέληξαν να έχουν οι παίχτες στο ΝΒΑ, που επιλέχτηκαν στο αντίστοιχο quarter.

Τα αποτελέσματα λένε ότι το 40% των παιχτών που επιλέχθηκαν στα 1α 7 picks έγιναν stars. To 20% έγιναν βασικοί στην ομάδα τους, το 32% ήταν μέρος του rotation χωρίς να καθιερωθεί και το 8% παράτησε το μπάσκετ για να ασχοληθεί με τη μαγειρική (πχ. ο Tsikitishvili ήταν νο5 το 2002). Η αποδοτικότητα των παιχτών στο ΝΒΑ μειώνεται όσο πάμε πιο χαμηλά στο draft. Κάτω από 7% του 2ου γύρου του draft γίνονται stars (βλέπε Arenas) και πάνω από το μισό εξαφανίζονται από το ΝΒΑ.

Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει η θέση του παίχτη. Περίπου το 45% των guards που επιλέχθηκαν στα πρώτα 7 picks τη τελευταία δεκαετία έχουν γίνει stars (πχ. στο draft του 2005 είχαμε Deron, Paul, Felton!). Αντίθετα, με τους ψηλούς τα σημαδία είναι αρνητικά. Το 48% που επιλέχθηκε το ίδιο ψηλά, μετά βίας είναι στο rotation. Τρανταχτά παραδείγματα ο Milicic (no2), Kwame Brown (no1), Olowokandi (no1), Stromile Swift (no2), Danny Ferry (no2).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ και πιο’δώ. 😛

No comments yet

Σχολιάστε