Skip to content

J-Chill στο λιμάνι;;;

Ιουλίου 21, 2008

Φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα οικονομικά νούμερα έχουν φτάσει τον ουρανό. Και για να μπω στο θέμα αμέσως…. ας δούμε πόσο πιθανό είναι ο Childress να έρθει στον Ολυμπιακό!

Αν μου το έλεγαν αυτό πριν λίγους μήνες θα έβαζα τα γέλια. Φέτος όμως στο ΝΒΑ συμβαίνει κάτι που έχει προβληματίσει όλους τους Free Agents. Η μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων είναι πάνω από το salary cap και δεν έχει χρήματα να προσφέρει καλά συμβόλαια. Οι λίγες ομάδες που είχαν τη δυνατότητα το έκαναν ήδη (Sixers με Brand, Clippers με Baron, Warriors με Maggette κτλ). Αυτή τη στιγμή μόνο δύο ομάδες έχουν μείνει που να μπορούν να δώσουν στον Childress πάνω από το MLE, δηλαδή πάνω από 5.6 εκατομμύρια $ (3.5 εκατομμύρια ευρό). Κι αυτοί είναι οι Grizzlies όπου κανείς λογικός παίχτης δε θα ήθελε να πάει αλλά και οι Nuggets χάρη στο trade του Camby. Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο περιοριστικό όσο ακούγεται αφού με sign and trade μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να τον πάρει.

Η προσφορά του Ολυμπιακού πάντως (12.6 εκατομμύρια για 3 χρόνια = περίπου 4.2 εκατομμύρια $), είναι μία από τις καλύτερες που θα μπορούσε να πάρει χρηματικά (λόγω έλλειψης φόρων κτλ).  Δε ξέρω κατά πόσο έχει κλείσει όπως λένε ο Childress, αλλά πλέον το θεωρώ αρκετά λογικό να έρθει στην Ελλάδα. Ένας ακόμα βασικός λόγος είναι ότι σαν ένα πολύ αξιοπρεπές 6ο pick, ακόμα δεν παίζει βασικός γιατί οι Hawks προτιμούν να έχουν μπροστά του τον Josh Smith και τον Marvin Williams (δικαιολογημένα).

Ένας λόγος που ο Childress ίσως δε κάνει το βήμα να έρθει στο χωριό, είναι ότι ο Josh Smith έχει πει εμμέσως ότι δε θέλει να επιστρέψει στην Atlanta αν μείνει ο ίδιος προπονητής. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αυτόματα οι Hawks θα πρέπει να ανανεώσουν τον Childress για να καλύψει το κενό.

Δε πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι ο παίχτης δεν είναι ελεύερος. Είναι restricted Free Agent και αν καμία ομάδα (του ΝΒΑ) δε προσφέρει συμβόλαιο, τότε ο παίχτης μένει ένα ακόμα χρόνο με 3 εκατομμύρια ευρό (μα πώς βγαίνει το σηματάκι του ευρό, ξέρει κανείς; 😛 ).  Αν αντίθετα βρεθεί ομάδα που κάνει προσφορά, τότε οι Hawks θα έχουν 7 ημέρες για να την ισοφαρίσουν και να τον κρατήσουν. Με άλλα λόγια, όσον αφορά το ΝΒΑ ο Childress δεν έχει δυνατότητα επιλογής, αλλά οι Hawks. Σχετικά με την Ευρώπη όμως, η Atlanta δεν έχει δικαίωμα να ισοφαρίσει την προσφορά του Ολυμπιακού γιατί μιλάμε για τα νερά της FIBA και όχι του NBA.

Για πλήρη πληροφόρηση μπορείτε να δείτε το άρθρο στο Yahoo, τα ελληνικά sites δεν είναι και πολύ αξιόπιστα.

Advertisements
8 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 21, 2008 18:10

  general
  η πρόταση είναι 20 εκατομμύρια δολλάρια για 3 χρόνια, δηλαδή 6,6 εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο ή 4,2 εκ. ευρώ το χρόνο.

  Αν θεωρήσουμε ότι στα 6,6 δεν υπάρχει φόρος ενώ στις Η.Π.Α. ο φόρος 40% τότε είναι σαν να έπαιρνε στις Η.Π.Α. 11 εκατομμύρια δολλάρια. Πόσοι άλλοι παίρνουν στις Η.Π.Α. 11 εκατομμύρια δολλάρια;

  Μπρέζετς, Νάχμπαρ, Ντελφίνο, Τζένιγκς στην Ευρώπη! Πώς βλέπεις τα πράγματα; Αν συνεχίζει το δολλάριο να παίρνει την κατρακύλα τότε βλέπω γρήγορα οικονομική σύγκλιση σε επίπεδο μισθών των κορυφαίων της Ευρώπης με ΝΒΑ.

  Αν θεωρήσουμε ότι 55 εκ. $ μέσο όρο κάθε ομάδα και το 40% είναι εφορία τότε μιλάμε για μισθούς 33 εκ.$ το οποίο είναι καθαρά 20,8 εκ. ευρώ προϋπολογισμός που έχουν οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

 2. Ιουλίου 21, 2008 18:31

  Έτσι όπως τα λες είναι. Χρήματα υπάρχουν παντού πλέον στο κόσμο, αλλά είναι μόνο μια πλευρά του θέματος. Από πλευράς οργάνωσης, πολυτέλειας, τρόπου ζωής αλλά και μπασκετικού επιπέδου, η Ευρώπη είναι αρκετά πίσω. Ο μόνος λόγος που ο Childress σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα είναι επειδή νιώθει απογοητευμένος οικονομικά από το ΝΒΑ. Αν έρθει δε θα μείνει πάνω από 1-2 χρόνια. Για αυτόν είναι κάτι σαν διακοπές επί πληρωμή.

  Γενικά το salary cap στο ΝΒΑ είναι ένα πολύ καλό οργανωμένο σύστημα που βοηθάει όλες τις ομάδες να λειτουργούν σε ίσο οικονομικά επίπεδο. Γιαυτό και υπάρχουν τόσες εναλλαγές στα πρωταθλήματα και τόσος ανταγωνισμός. Γιαυτό και μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμα πλάνα και rebuildings. Υπάρχει και το πολύ καλό σύστημα του draft που παράγει παίχτες και δίνει υλικό στο ΝΒΑ. Τα πάντα είναι ψαγμένα και οργανωμένα μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια. Αυτό στην Ευρώπη δε θα γίνει ποτέ, δε μπορεί να γίνει.

  Το αρνητικό με αυτό το σύστημα για τους Αμερικάνους είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ευελιξία οικονομική. Τώρα για παράδειγμα ελάχιστες ομάδες μπορούν να προσφέρουν χρήματα στον Chill. Αντίθετα στην Ευρώπη όλα είναι χύμα. Τα συμβόλαια κρατάνε λίγο και σπάνε οποτεδήποτε. Ο Chill θα πάρει ένα 3ετές με option να φύγει όποιο καλοκαίρι θέλει. Αυτό στα μάτια του είναι απίστευτο. Τέτοια ελευθερία δεν θα μπορούσε κανείς ποτέ να έχει στο ΝΒΑ.

  Γιαυτό και θεωρώ αρκετά πιθανό να έρθει… να δοκιμάσει και θα ξέρει ότι αν δε προσαρμοστεί ή απλά αν θελήσει να γυρίσει σπίτι του θα μπορεί να το κάνει όποτε το θελήσει.

  Όσο για τους άλλους μη-Αμερικάνους που ανέφερες, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα. Από το να μείνουν στον πάγκο του ΝΒΑ, γυρνάνε Ευρώπη όπου γνωρίζουν τα λημέρια και δε θα δουν κάτι άγνωστο. Για τον J-Chill όμως σαν κλασικό αμερικανάκι που είναι, θα είναι τεράστιο το βήμα.

  Κατά τη γνώμη μου όμως, ακόμα κι αν γίνει, θα είναι μόνο για «διακοπές».

 3. Ιουλίου 21, 2008 18:40

  Συμφωνώ πλήρως για το Σάλαρι Καπ και έχω αγωνία να δω τι θα κάνει ο Childress γιατί παίκτης με τα νούμερά του στην ηλικία αυτή δεν έρχεται συχνά στην Ευρώπη ειδικά έχοντας παίξει προηγουμένως στο ΝΒΑ.

  Οι άλλοι 3 έχουν εμπειρία από Ευρώπη και είναι λογικό να μην έχουν ενδοιασμούς. Επίσης έχει ενδιαφέρον η περίπτωση του πιτσιρικά από τη Ρόμα μήπως δημιουργήσει ρεύμα στους εξαιρετικούς 18χρονους να έρχονται μια βόλτα στην Ευρώπη πριν γίνουν ντραφτ. Αν πάει καλά θα θέλουν και οι ομάδες να επαναλάβουν το παράδειγμα της Ρόμα.

  Αν δει κάποιος τα τηλεοπτικά του ΝΒΑ και αυτά της Ευρωλίγκα θα καταλάβει πόσο απέχουν οι δύο κόσμοι στα «συνολικά» οικονομίκα τους

 4. γιαννης permalink
  Ιουλίου 22, 2008 01:40

  ctrl+alt μαζι πατημενα και το Ε
  ειναι πολλα τα ευρω φιλ€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

 5. Ιουλίου 23, 2008 12:22

  general βοήθεια αναφορικά με το άρθρο αυτό:
  http://www.gazzetta.gr/blogs/papadogiannis/?p=44#more-44

  Ξέρεις από που προκύπτουν οι αρνητικές αναφορές του Παπαδογιάννη για τον Τσίλντρες;

 6. Ιουλίου 23, 2008 12:53

  Απ ότι έχω διαβάσει ήρθε στην Ελλάδα με 30!!! βαλιτσες. Τι να φέρει τόσα πράγματα αμα δε θα μείνει?
  Το θέμα είναι οτι εαν κλείσει τελικά, θα έρθουνε κι άλλοι στην ευρώπη απ το ΝΒΑ, αφού και τα χρήματα είναι περισσότερα και το Ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει ανέβει αισθητά σε σχέση με το ΝΒΑ.

 7. Ιουλίου 23, 2008 12:54

  Όσο για το Ευρώ, υπάρχει και το alt-0128 (sto keypad). Είναι αναλόγως του τύπου keyboard που έχεις.

 8. Ιουλίου 23, 2008 16:07

  Σωστός ELGRECO. Με το alt έπιασε. Άντε και Ben Gordon, Josh Smith στην Ελλάδα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: