Skip to content

Το μούσι του lockout

Ιουλίου 2, 2011

Ο Chris Paul είναι στενός φίλος με έναν υπάλληλο της ασφάλειας των Hornets. Τις τελευταίες 3-4 μέρες πέρασαν πολλές ώρες μαζί ….όσες περισσότερες μπορούσαν. Ο λόγος; Από χτες τα μεσάνυχτα δεν επιτρέπεται να ξαναμιλήσουν. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας όπως μέσω τηλεφώνου, email, sms, facebook και twitter μεταξύ παιχτών και οποιουδήποτε δουλεύει επίσημα για ομάδα ΝΒΑ. Οι σύζυγοι των υπαλλήλων δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν με κοπέλες ή συζύγους παιχτών. Αν κάποια συνάντηση γίνει τυχαία ή αναγκαστικά (πχ. αμήχανη συνάντηση σε λεωφορείο), είναι υποχρεωμένοι να σημειώσουν αναλυτικά τι ειπώθηκε και να το αναφέρουν. Ο φίλος του Paul παντρεύεται τον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να ζητήσει ειδική άδεια για να τον καλέσει, χωρίς φυσικά να είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτή. Επίσης απαγορεύεται στους παίχτες να βρεθούν σε εγκαταστάσεις του NBA, είτε μιλάμε για προπόνηση, ψώνια ή ακόμα και θεραπεία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν παραλάβει σχετική λίστα με ονόματα ατόμων με τα οποία απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή, συμπεριλαμβανομένων ατζέντηδων, εκπροσώπων από εταιρίες υποδημάτων (Nike, Adidas, Ελβιέλα κτλ), αλλά και συγγενών! Είσαι παίχτης και ο θείος σου δουλεύει μασέρ για τους Grizzlies; Σόρρυ, δε θα του ξαναμιλήσεις.

Οι επίσημες ιστοσελίδες των ομάδων δεν μπορούν πλέον να αναφέρουν τίποτα σχετικό με παίχτες. To nba.com μοιάζει με σελίδα του 1996 όταν ακόμα στο ραδιόφωνο άκουγες Macarena, και ασχολείται μόνο με τους παίκτας της εποχής εκείνης. Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν «κατεβεί» και μάλιστα στο twitter έχει δημιουργηθεί σχετικό παιχνίδι για το ποιος θα βρει πρώτος κάποια ξεχασμένη φωτογραφία που δεν έχει σβηστεί ακόμα.

Το ΝΒΑ έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνα για περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων. Αν υπάρξει ένοχος, οι ποινές μπορεί να φτάσουν πάνω από $1 εκατομμύριο.

Αυτό κυρίες και κύριοι είναι το lockout.

Ξεκίνησε επίσημα το πρώτο δευτερόλεπτο του Ιουλίου και θα συνεχιστεί μέχρι οι δύο πλευρές (αδικημένοι φτωχοί ιδιοκτήτες και ταπεινό εργατικό σωματείο παιχτών) συμβιβαστούν και υπογράψουν τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τα θέματα, οι παράμετροι, οι λογιστικές λεπτομέρειες είναι αμέτρητα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις βασικότερες θέσεις και διαφωνίες των δύο πλευρών. Αν λυθούν αυτές, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Όποιος (απολύτως δικαιολογημένα) δεν έχει όρεξη για τη συνέχεια, μπορεί να αφήσει αυτό το post και να δει τα Top 10 highlights της σεζόν.

BRI – Basketball-Related Income

Για να μπούμε απευθείας στην ουσία του προβλήματος, το κεντρικό θέμα είναι το BRI (Basketball-Related Income), δηλαδή το σύνολο των εσόδων του ΝΒΑ και το ποιος θα τα «φάει». Το BRI περιλαμβάνει πολλές πηγές κέρδους, από τα εισιτήρια των αγώνων και τις αμοιβές από τα δικαιώματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων μέχρι τη μπύρα στο γήπεδο και το πάρκινγκ έξω από το Staples.

Τα έσοδα αυτά σχεδόν πάντα αυξάνονται. Το 2002 ήταν $2,7 δισεκατομμύρια και έφτασαν σχεδόν τα $4 δις το 2011. Με βάση το σύστημα που ίσχυε μέχρι χτες, το 57% του BRΙ αποτελούσε τους μισθούς των 450 παιχτών  του ΝΒΑ και το υπόλοιπο 43% κατέληγε στις τσέπες των 29 ιδιοκτήτων.

 • Η πρόταση του Stern για το BRI:

Παρά τα συνεχώς αυξανόμενα έσοδα, ο αυτοκράτωρ David Stern υποστηρίζει πως 22 από τις 30 ομάδες έχουν απώλειες (κάτι που δεν ισχύει και μπορεί να το διαπιστώσει όποιος έχει κουράγιο να διαβάσει λογιστικά «κόλπα»). Παρ’όλα αυτά λόγω της γενικότερης κρίσης, υπάρχει όντως μείωση των κερδών για αυτό και οι ιδιοκτήτες  θέλουν να αλλάξουν πλήρως το σύστημα. Αρχικός στόχος είναι  η κατάργηση του ποσοστού μοιρασιάς του BRI. Εναλλακτικά προτείνει σταθερούς μισθούς σύνολο $2 δις για τους παίχτες ετήσια, για όλη την επόμενη δεκαετία. Κι όλα τα υπόλοιπα χρήματα να καταλήγουν στους ιδιοκτήτες. Επειδή όμως το BRI αυξάνεται κάθε χρόνο όπως είπαμε, αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα αυξάνονται αντίστοιχα για τους ιδιοκτήτες αλλά όχι και για τους παίχτες που θα παίρνουν σταθερά $2 δις. Αν το δούμε με ποσοστό: τα $2 δις μισθών που θέλει να δώσει ο Stern στους παίχτες είναι το 45% του φετινού BRI, και αν το NBA συνεχίσει να διευρύνει τα κέρδη του, θα πέσει μέχρι και στο 35% σε 10 χρόνια. Εκτιμάται πως οι παίχτες θα έχουν συνολική μείωση μισθών αξίας $8 δις την επόμενη δεκαετία συγκριτικά με το προηγούμενο σύστημα.

 • H πρόταση των παιχτών για το BRI:

Οι παίχτες θέλουν να διατηρήσουν το ποσοστιαίο σύστημα και μάλιστα δέχονται να γίνει μείωση των  μισθών τους από το 57% του BRI, στο 54%. Με αυτό τον τρόπο και μεγαλώνει το μερίδιο των ιδιοκτητών, αλλά και οι μισθοί των παιχτών θα αυξάνονται όταν κερδοφορεί το ΝΒΑ.

Salary Cap

Το salary cap υπάρχει για να λειτουργούν όλες οι ομάδες με ισότιμους οικονομικά όρους. Αλλά στο NBA το όριο αυτό είναι «soft». Δηλαδή, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις με τις οποίες μπορεί να ξεπεραστεί (πχ. με συμβόλαια όπως το MLE, το Bi-Annual Exception κ.α.). Η σημαντικότερη εξαίρεση είναι αυτή του «Larry Bird» όπως λέγεται: Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να ανανεώσει συμβόλαιο παίχτη της με όσα χρήματα θέλει, ακόμα κι αν βρίσκεται πάνω από το cap. Αυτή η εξαίρεση δημιουργήθηκε το 1983 για να καταφέρουν οι Celtics να κρατήσουν τον Bird (παράγκα), άσχετα αν τελικώς δε χρησιμοποιήθηκε για αυτόν. Όπως κι αν έχει, είναι ένα «παραθυράκι» που βοηθάει τις ομάδες να κρατήσουν τα αστέρια τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι περισσότερες από τις καλύτερες ομάδες είναι αρκετά πάνω από το cap (οι 4 πρώτες φέτος σε μισθούς ήταν οι Lakers, Magic, Mavs και Celtics). Το cap για τη σεζόν 2010-11 ορίστηκε στα $58 εκατομμύρια. Οι πρωταθλητές Mavericks ξόδεψαν $87 εκατομμύρια ενώ οι Lakers $90.

 • Η πρόταση του Stern για το salary cap:

Οι ιδιοκτήτες επιθυμούν την αλλαγή του cap από «soft» σε «hard». Δηλαδή, οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν την τεράστια υπέρβαση του ορίου να ελαχιστοποιηθούν. Θέλουν ένα μόνιμο cap στα $62 εκατομμύρια (λίγο μεγαλύτερο από το φετινό), που δε θα μπορεί  όμως να ξεπερνιέται απεριόριστα, παρά μόνο για +$10 εκατομμύρια. Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, οι Mavericks για παράδειγμα, την επόμενη σεζόν θα έχουν περιθώριο μόλις $9 εκατομμύρια για να μπορούν να ανανεώσουν κάποιον εκ των Chandler, Butler, Barea που μένουν ελεύθεροι, ενώ με το προηγούμενο σύστημα, θα μπορούσαν να τους κρατήσουν όλους.

 • Η πρόταση των παιχτών για το salary cap:

Θέλουν να παραμείνει το σύστημα ως έχει.

Άλλα θέματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, έχουν να κάνουν με τη διάρκεια συμβολαίων, την κατώτατη ηλικία για δήλωση στο draft κι άλλα σημαντικά ζητήματα, αλλά δευτερεύοντα σε σχέση με το βασικότερο: τα χρήματα.

Συνοπτικά, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες των ομάδων, έχουν μία παράλογη και  ιδιαίτερα επιθετική στάση. Αγνοούν το γεγονός πως τόσο οι εργάτες όσο και το προϊόν του NBA είναι οι ίδιοι οι παίχτες. Παρ’όλα αυτά θέλουν να τους «γονατίσουν» οικονομικά και να τους εκτοπίσουν πλήρως από τα ενδεχόμενα κέρδη, κρατώντας τους σε ένα ελεγχόμενο μόνιμο μισθό που δε θα αυξηθεί ποτέ. Από την άλλη, το μοντέλο με το «hard» salary cap, είναι σίγουρα πολύ δικαιότερο για το καλό του ανταγωνισμού των ομάδων, σε σχέση με το σύστημα που λειτουργεί τα τελευταία 30 χρόνια περίπου. Η ιδανικότερη εξέλιξη θα ήταν να επιλεχθεί μία λύση πιο κοντά στην πρόταση των παιχτών σχετικά με το BRI και πιο κοντά στο «hard» cap που θέλουν οι ιδιοκτήτες.

Οι δύο πλευρές απέχουν πάρα πολύ από τη συμφωνία, αλλά είναι νωρίς για προβλέψεις. Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν πως είναι πιθανό να χαθεί ολόκληρη η επόμενη χρονιά, ενώ οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν πως οι πιέσεις στην εποχή μας είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το lockout του 1998, κι αποκλείεται να μη βρεθεί λύση εντός του 2011.

Η ειρωνεία βέβαια σε αυτή την κατάσταση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από εμάς, τους απλούς φιλάθλους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από τον καναπέ είναι να παρακολουθούμε τους 450 εκατομμυριούχους να μαλώνουν με τους 29 δισεκατομμυριούχους για το ποιος θα τελικώς θα «φάει» τα λεφτά μας. Εντωμεταξύ, όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει στο κίνημα του twitter #lockoutbeard και να αφήσει κι αυτός το μούσι του lockout!

Advertisements
4 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 2, 2011 13:08

  O λόγος που οι παίκτες δε δέχονται μείωση είναι απόλυτα δικαιολογημένος: τα έσοδα από BR Activities φαίνεται να είναι αυξημένα.

  Ο Stern τα τελευταία 2 χρόνια ψευτοκλαίγεται για τη μείωση στα ticket sales, κάτι που είναι εμφανές από τις τηλεοράσεις, αλλά κάποιος βλέποντας τη λίστα με τα BRI, καταλαβαίνει αμέσεως ότι δε μπορούν να αποτελούν ένα 5% το πολύ των συνολικών BR Εσόδων. Οπότε το μπαλάκι πηγαίνει σε Market Value τιμές αγοράς/πώλησης των υπόλοιπων Εσόδων (π.χ. πρόσφατα τηλεοπτικά συμβόλαια και σύγκριση με τις προηγούμενα, πρόσφατα τοπικά τηλεοπτικά συμβόλαια, σύγκριση διαφημιστικών εσόδων κλπ κλπ), που συνήθως.

  Σε γενικότερο μακρο-οικονομικό περιβάλλον δεν υπάρχει κάποιο γεγονός ή συγκυρία που να έχει προκαλέσει ανησυχία ή λόγο να μειωθούν τα αναμενόμενα Έσοδα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί με Αποτιμήσεις Εταιρειών ΚΑΕ, συμβολαίων κλπ, αν και μπορείς να παίξεις πάντα με τις παραδοχές που θα χρησιμοποιηθούν), οπότε οι Παίκτες έχουν κάθε λόγο να επιμείνουν στις θέσεις τους. Η μείωση που προτείνουν στο 5κάτι%, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα μικρό δώρο στους Ιδιοκτήτες, αφού εκείνοι θα ωφεληθούν από τη διαφορά.

  Εν κατακλείδι: Players are not buying it anymore. Θα βάλουν ορκωτούς να κάνουν τη δουλειά τους, θα αποδειχθεί ότι αυτό που θέλει να περάσει ο Stern βασίζεται σε fake νούμερα και στο τέλος θα υπάρξει ένα παζάρι από τους Νομικούς και τους Παίκτες. Το κακό της υπόθεσης, για μας, είναι ότι οι παίκτες έχουν προετοιμαστεί αυτή τη φορά και ξέρουν ότι έχουν «το δίκιο» μαζί τους, οπότε δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κυνηγήσουν κάποια εξέλιξη. Αν χάνει κάτι κάποιος όσο περνάει ο καιρός είναι η Διοίκηση του ΝΒΑ.

  • Ιουλίου 2, 2011 13:38

   Έτσι είναι, για το BRI είναι ξεκάθαρο ότι οι παίχτες έχουν δίκιο. Δεν εξηγείται με κανέναν τρόπο η άπληστη στάση των 29 που τα θέλουν όλα δικά τους. Μετά από τόσα χρόνια, δε μπορώ να καταλάβω πως συνεχίζει ο Stern και η συμμορία του να συμπεριφέρεται στους παίχτες σα να είναι δούλοι. Το όλο ύφος του σε κάθε του δήλωση (και πριν το lockout) είναι περιφρονητικό λες και μιλάει η κακιά μητριά στην σταχτοπούτα.

   Άσε που όσα γνωρίζουμε για τις προτάσεις των δύο πλευρών είναι διαρροές. Ο Stern κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν οι παράλογες ιδέες τους στην αφάνεια και να μην πάρει χαμπάρι κανείς τα ψέματά τους.

 2. takis permalink
  Ιουλίου 2, 2011 20:17

  Μα είναι θέμα αυτό, την ημέρα που παντρεύεται ο Πρίγκηψ Αλβέρτος;

  X. Ζαμπούνης

 3. Σεπτεμβρίου 4, 2011 18:02

  Πολυ καλο και κατατοπιστικο αρθρο! Μπραβο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: