Skip to content

Lockout: Η συνέχεια

Σεπτεμβρίου 17, 2011

Μπορεί κανείς να μη το υποστήριζε ανοιχτά (εκτός από τον Roger Mason στον Amar’e στο twitter), αλλά η αίσθηση αισιοδοξίας ήταν κάτι σαν κοινό μυστικό σχετικά με την εξέλιξη του lockout. Οι αρχικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών την περασμένη Τρίτη ήταν όντως θετικές. Οι ιδιοκτήτες έπαυσαν να συμπεριφέρονται σα δικτάτορες, χαλαρώνοντας τις υπερβολικές απαιτήσεις για το μοίρασμα των εσόδων (BRI) με τους παίχτες, όπως και δέχτηκαν να παραμείνουν οι υπάρχοντες μισθοί των παιχτών ως έχουν. Με άλλα λόγια, τα σημάδια έδειχναν πως δεν είχαν πλέον την επιθυμία να «πετσοκόψουν» οικονομικά τους παίχτες όσο φαινόταν στις αρχές του lockout.

Μέχρι που στο διάλειμμα της συνάντησης, οι δύο πλευρές κλείστηκαν σε διαφορετικά δωμάτια για να ανακεφαλαιώσει η κάθε μία με τους δικούς της την κατάσταση, και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα. Οι παίχτες ήταν έτοιμοι να δεχτούν τους όρους και να επέλθει επιτέλους η λήξη του καταραμένου lockout, οι ιδιοκτήτες όμως καθυστερούσαν. Η πόρτα τους παρέμεινε κλειστή για 3 ολόκληρες ώρες. Τα μπισκοτάκια στο μπουφέ φαγώθηκαν περιμένοντάς τους και κάτι έδειχνε ότι δεν πάει καλά.

Πράγματι, όταν οι επιχειρηματίες βγήκαν από το δωμάτιό τους η συμπεριφορά τους ήταν εντελώς διαφορετική. Είχαν επανέρθει στις αρχικές ακραίες θέσεις, παγώνοντας εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ειδικά στο θέμα του salary cap.  Η συνάντηση έληξε σε αρνητικό κλίμα, και πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

O Derek Fisher με τη (πιθανή) φανέλα των Lakers για τη σεζόν 2011-12.

Τι ήταν αυτό που συνέβη αυτές τις 3 ώρες που άλλαξε τη θέση του Stern και των φίλων του;

Είναι «απλό». Οι ιδιοκτήτες των ομάδων των εμπορικών πόλεων (Knicks, Nets, Bulls, Los Angeles, Miami, Dallas) δεν έχουν πρόβλημα με ένα soft salary cap. Δηλαδή, το υπάρχον σύστημα στο οποίο το «ταβάνι»  των μισθών είναι χαλαρό, τους βολεύει γιατί μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους άλλους και συνεπώς να φτιάχνουν καλύτερες ομάδες. Έχοντας μία μεγάλη αγορά να τους υποστηρίζει, τα χρήματά τους αυγατίζουν. Αντίθετα, οι «μικρό»-ιδιοκτήτες δεν έχουν την ίδια πολυτέλεια. Για αυτούς το NBA δεν είναι τόσο προσοδοφόρο όσο είναι για τους «μεγάλους». Δυσκολεύονται να φέρουν μεγάλους παίχτες, τα συμβόλαια με τα τηλεοπτικά κανάλια είναι πολύ μικρότερα και γενικά τα έσοδά τους δε μπορούν να συγκριθούν με τις ομάδες των μητροπόλεων. Όταν μία επαρχιακή ομάδα δεν πάει καλά, είναι πολύ δύσκολη η επαναφορά της στα σαλόνια. Αντίθετα για ένα οικονομικό κολοσσό όπως το Los Angeles ή τη Νέα Υόρκη, είναι θέμα χρόνου να υπογράψει ένας Shaq (βλέπε 1996) ή ένας Carmelo και Amar’e (βλέπε 2010) και να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Για αυτό ακριβώς κάποιοι μένουν ακλόνητοι υπέρ ενός hard salary cap. Δηλαδή το όριο των μισθών για κάθε ομάδα να είναι απόλυτο και να μην ξεπερνιέται με παραθυράκια όπως μέχρι τώρα. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει ισορροπία στον ανταγωνισμό και περισσότερες πιθανότητες για προβολή και έσοδα για τους «μικρούς». Η τεράστια οικονομική ψαλίδα που έχουν δημιουργήσει κάποιοι σαν τον Cuban (Mavericks) και τον Buss (Lakers), θα κλείσει.

Ειδικότερα, ο Dan Gilbert (Cavs) και ο Robert Sarver (Suns) ήταν οι πρωτοστάτες υπέρ του hard cap. Ήταν αυτοί που ξεσπάθωσαν  τις περίφημες 3 ώρες, και υποστήριξαν πως δε θα δεχτούν να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο σύστημα που να ευνοεί τους «μεγάλους», κι αν κάτι τέτοιο τους αναγκάσει να χάσουν ολόκληρη τη χρονιά μέχρι να λυγίσουν οι παίχτες, τότε είναι διατεθειμένοι να περιμένουν όσο χρειαστεί.

Βλέποντας τους «αγανακτισμένους», ο Buss των Lakers κι ο Dolan των Knicks αντέδρασαν με τη σειρά τους. Κι αυτό διότι οι κύριοι αυτοί σίγουρα δεν έχουν διάθεση να χάσουν ολόκληρη τη σεζόν. Τους Lakers τους περιμένουν ήδη $3 δισεκατομμύρια μετά το 20ετές τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπέγραψαν το Φεβρουάριο και τους Knicks μία περίοδος επανάκαμψης στα playoff μετά από μία πέτρινη επταετία, που συνεπάγεται εκατομμύρια έσοδα. Και μη ξεχνάμε πως Kobe, Gasol, Odom είναι ήδη στη δύση της καριέρας τους, ποιος Laker θα ήθελε να τους δει να κάνουν διακοπές ένα ολόκληρο χρόνο;

Πού βρισκόμαστε μετά από όλα αυτά; Το μέτωπό πλέον έχει μεταφερθεί. Η μάχη δε γίνεται μεταξύ παιχτών και ιδιοκτητών, αλλά εμφύλια μεταξύ των ιδιοκτητών. Αν δεν υπάρξει λύση σύντομα, οι παίχτες θα αγριέψουν. Θα διαλύσουν το ίδιο τους το σωματείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να μηνύσουν τους εργοδότες τους ατομικά. Σε τέτοια περίπτωση το «παιχνίδι θα χοντρύνει» πολύ και ο πόλεμος θα γίνει στα δικαστήρια. Αλλά αφήστε το αυτό προς το παρόν, για κάποιο άλλο ξενέρωτο post.

Advertisements
7 Σχόλια leave one →
 1. Kraour permalink
  Σεπτεμβρίου 18, 2011 12:43

  Ρε ας βγει το NBA 2k12 στις 4 του επόμενου μηνού και στα @@ αν θα ξεκινήσει η σεζόν του ΝΒΑ. Λες και έχουνε ανάγκη. Εδώ δεν έχουμε λεφτά για καφέ και οι τύποι τρώγονται για το ποιος θα βγάλει πιο πολλά δις δραχμές.

  • Σεπτεμβρίου 18, 2011 14:49

   Όπως τα λέτε κύριε Kraour. Δυστυχώς όμως δε θα έχει τους rookies το 2k12 μιας και δεν ανήκουν στο ΝΒΑ… ακόμα.

 2. Σεπτεμβρίου 22, 2011 16:31

  Κρίμα γιατί οι rookies πάντα μετράνε.. Πάντως άσχετα αν χαθεί η φετινή σεζόν και ξενερώσουμε ή όχι, αν περάσει η άποψη των «αδύναμων» ιδιοκτητών, σίγουρα θα έχουμε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια. Εν μέρει, έχουν ένα δίκαιο.

  • Σεπτεμβρίου 22, 2011 17:45

   Σχετικά με έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό, τουλάχιστον σε όρους χρημάτων, έχουν δίκιο και μάλιστα οι παίχτες συμφωνούν μαζί τους. Το «φάουλ» τους είναι ότι αντί να κάνουν ίσο καταμερισμό των συνολικών εσόδων της Λίγκας για να είναι και οι 29 ευχαριστημένοι, δεν τολμάνε να πάνε κόντρα στις 3-4 ομάδες που μαζεύουν τα λεφτά σε βάρος των υπολοίπων και προτιμούν να τα κόψουν από τους μισθούς των παιχτών.

   Βγήκε το demo του 2k12!

   • Σεπτεμβρίου 23, 2011 01:08

    Συμφωνώ. Αλλά ξέρουμε όλοι ότι εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η άτυπη συνεργασία μεταξύ ιδιοκτητών (μεγάλων και μικρών). Και έχει φανεί αυτό πολλές φορές. Και σε αποφάσεις και σε σκανδαλώδεις ανταλλαγές. Πως να τους πάνε κόντρα λοιπόν?

    Βγήκε όμως νομίζω μόνο σε playstation, έτσι? Όχι για pc.

 3. Kraour permalink
  Σεπτεμβρίου 25, 2011 21:44

  Το demo βγήκε μόνο για 360 και PS3. Σε PC δεν πρόκειται να βγει.

  Περιμένουμε όμως το πλήρες παιχνίδι στις 4/10. Εννοείται σε PC, που θα έχει και απείρως καλύτερα γραφικά.

 4. Pmam permalink
  Οκτώβριος 6, 2011 01:39

  O Gadzuric άφησε το ΝΒΑ για τας Κίνας, ο Machine πήρε τα ταλέντα του στην τούρκικη ακτή και ούτε λόγος για τους ξενιτεμένους?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: