Skip to content

Άξιζε το veto;

Δεκέμβριος 10, 2011

Κομισάριε,

Θα ήταν παρωδία να επιτρέψουμε στους Lakers να αποκτήσουν τον Chris Paul στην ανταλλαγή που συζητείται.

Η ανταλλαγή θα πρέπει να ψηφιστεί από τους 29 ιδιοκτήτες.

Τις επόμενες 3 σεζόν, αυτή η συμφωνία θα γλιτώσει από τους Lakers $20 εκατομμύρια  σε μισθούς και $21 εκατομμύρια σε φόρους πολυτελείας. Αυτά τα $21 εκατομμύρια πηγαίνουν στις ομάδες που δεν πληρώνουν φόρο και στο ταμείο των εσόδων που μοιραζόμαστε.

Δε μπορώ να θυμηθώ ποτέ μία ανταλλαγή στην οποία η μία ομάδα να πήρε τον καλύτερο παίχτη με διαφορά και να γλίτωσε και $40 εκατομμύρια στη διαδικασία. Κι όπως φαίνεται δε θα έχανε ούτε κάποια draft picks, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αργότερα για να πάρει και τον Dwight Howard. (Επίσης θα έπαιρναν κι ένα μεγάλο trade exception που θα τους βοηθούσε να χτίσουν την ομάδα ή να πάρουν τον Howard). Όταν οι Lakers απέκτησαν τον Pau Gasol (η ανταλλαγή τότε θεωρήθηκε πολύ ανισόρροπη υπέρ τους), πήραν δεκάδες εκατομμύρια σαν έξτρα μισθούς και φόρο πολυτελείας και έχασαν αρκετά ταλέντα (όπως τον Marc Gasol που μπορεί να γίνει παίχτης για maximum συμβόλαιο).

Απλά δε μπορώ να δω πως μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή την ανταλλαγή να συμβεί.

Ξέρω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών νιώθει όπως εγώ.

Πότε θα αλλάξουμε τα ονόματα των υπόλοιπων 25 ομάδων σε Washington Generals;

Παρακαλώ συμβούλεψε μας…

Dan G.

Αν διερωτάστε τι ακριβώς είναι το παραπάνω γράμμα, η απάντηση είναι απλή. Είναι ουσιαστικά η ακύρωση της ανταλλαγής του Chris Paul στους Lakers. Με το που μαθεύτηκε η αρχική συμφωνία για την τιτάνια αυτή ανταλλαγή, ο γνωστός κακοήθης γκρινιάρης ιδιοκτήτης των Cavaliers Dan Gilbert, έσπευσε να την κακολογήσει στους συναδέρφους του και φυσικά να παραπονεθεί στον θείο Stern. O θείος με τη σειρά του, βλέποντας τα ανίψια του σε κατάσταση πανικού, την ακύρωσε περίπου δύο ώρες αφότου βγήκε στη φόρα.

Τι τους δίνει το δικαίωμα αυτό; Ο τελευταίος ιδιοκτήτης των Hornets, George Shinn, θέλησε να πουλήσει την ομάδα και να φύγει από το χώρο του μπάσκετ. Δεν έβρισκε αγοραστή και το ΝΒΑ σαν από μηχανής θεός την εξαγόρασε «προσωρινά» μέχρι να βρεθεί νέος ενδιαφερόμενος. Έτσι οι 29 ιδιοκτήτες του ΝΒΑ ουσιαστικά είναι ιδιοκτήτες και των Hornets. Βλέποντας λοιπόν τον καλύτερο παίχτη της ομάδας «τους» να πηγαίνει στους Lakers, αντέδρασαν. Το ερώτημα που γεννιέται τώρα είναι:  Πόσο δίκαιο είναι αυτό;

Νομότυπα, από τη στιγμή που οι 29 κύριοι πληρώνουν (έμμεσα) από την τσέπη τους τους μισθούς των παιχτών των Hornets, έχουν κάθε λόγο να εκφέρουν για τις κινήσεις της ομάδας. To γελοίο όμως στην υπόθεση είναι πως δεν όρισαν τους κανόνες επέμβασης εξαρχής, αλλά φτάσαμε στο σημείο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μετά από πολλές ώρες και μέρες διαπραγμάτευσης και να θυμηθούν εκ των υστέρων πως έχουν λόγο. Με αυτό τον τρόπο η κίνηση της ακύρωσης είναι εντελώς φασιστική κι απαράδεκτη.

Αν αγνοήσουμε αυτό το ερασιτεχνικό και παιδαριώδες λάθος του ΝΒΑ που θύμισε ελληνική SuperLeague, υπάρχει ένα άκομα σημαντικό ερώτημα: Αυτή η ανταλλαγή αξίζει όντως veto;

Με δεδομένο πως δε ξέρουμε καν την τελική μορφή που θα έπαιρνε, οι απορίες είναι πολλές:

 • Τόσο ο Paul όσο και ο Kobe είναι παίχτες που χρειάζονται τη μπάλα στα χέρια τους (άσχετα αν ο σκοπός είναι διαφορετικός). Πώς θα συμβιβάζονταν;
 • Με Gasol και Odom εκτός LA, ποιος θα έπαιζε στη ρακέτα; O Bynum με τα πήλινα γόνατα;
 • Μήπως ο Okafor θα ήταν μέρος της ανταλλαγής προς τους Lakers;
 • Θα μπορούσε το LA να «χτυπήσει» Howard αμέσως μετά;
 • Μαζί με τον Chris Paul θα έπαιρναν και trade exception ύψους $9 εκατομμυρίων;

Κανείς δε ξέρει τις απαντήσεις στα παραπάνω, αλλά ακόμα κι αν ήταν αρνητικές για τους Lakers, θα είχαν έστω τον Chris Paul.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων περιμένει δεκαετίες για έναν παίχτη επιπέδου MVP. Οι Lakers θα είχαν αυτή την τιμή χωρίς καν να μπουν σε διαδικασία rebuild. Δύο μόλις χρόνια μετά το τελευταίο τους πρωτάθλημα θα είχαν ήδη έναν ακρογωνιαίο λίθο για να χτίσουν νέα αυτοκρατορία άμεσα, χωρίς να περάσουν πέτρινα χρόνια εκτός playoff. Αυτό είναι ύψιστη πολυτέλεια αν αναλογιστεί κανείς πως με τους Kobe, Gasol, Odom ήδη στα 30πέρα, η πτώση τους θα είναι κάθετη τα επόμενα χρόνια.

Με απλά λόγια… Ναι. Αυτή η ανταλλαγή αξίζει ένα μεγαλοπρεπές veto.

Το αν θα ολοκληρωθεί ή όχι είναι άλλο θέμα που θα το μάθουμε παρέα τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν απολαύστε τα highlights της καριέρας του Chris Paul με τους Lakers.

Advertisements
6 Σχόλια leave one →
 1. Δεκέμβριος 10, 2011 11:42

  Σκεφτείτε λοιπόν πώς θα πρέπει να νιώθει ο Paul αυτή τη στιγμή, που έμεινε αμανάτι/πεσκέσι/μπακούρης σε μια τρισάθλια ομάδα, υποχείριο των 29 ιδιοκτητών, του ΔΝΤ και της Κινεζοαλβανικής μαφίας (γιατί όχι;)

  • Δεκέμβριος 10, 2011 15:14

   To αστείο είναι πως ακόμα κι ο Paul δεν ήξερε για την ακύρωση. Το έμαθε όπως όλοι μας μέσω twitter. Λίγα λεπτά αφού ανακοινώθηκε το veto, ο ίδιος έκανε twit με ένα σκέτο «WOW».

   Πόσο ειρωνικό όλο αυτό για τον αντιπρόεδρο του σωματείου παιχτών..

 2. takis permalink
  Δεκέμβριος 10, 2011 22:22

  Εντάξει, έλεος! Η golden-purple γλίτσα άξιζε τη χλαπάτσα. Αν και μάλλον θα γίνει το trade, δεν το γλυτώνουμε.
  Η Λίγκα του ΝΒΑ πολύ απλά δεν καταλαβαίνει ότι η σκανδαλωδώς ανισόρροπη ενίσχυση μίας ομάδας (εντός κι εκτός παρκέ) είναι μακροπρόθεσμα επιζήμια για το προιόν. (Ναι, προιόν, ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι μπίζνες). Δεν αρκούν οι εκατομμύρια, εμετικοί άμπαλοι, οπαδοί των Fakers όταν «αιμορραγείς» από απώλειες φιλάθλων που φθάνουν να σιχαίνονται το μπάσκετ με αυτά που βλέπουν…
  Το παράδειγμα του NFL είναι ενδεικτικό. Μέσα σε 3-4 σεζόν, η πρωταθλήτρια ομάδα μπορεί να βρεθεί, σχεδόν, τελευταία και τούμπαλιν. (Οk, οι φετινοί Πάκερς μάλλον θα κάνουν το ριπίτ αλλά μιλάμε γία μία εξόχως ταλαντούχα ομάδα, έφθασαν σε αυτό το επίπεδο με rebuild και ριπίτ είδαμε τελευταία φορά στο Super Bowl της 31/01/99). Το σάλαρι καπ δημιουργήθηκε για να αποφεύγονται ακριβώς αυτά τα φαινόμενα, να τροφοδοτούνται ασύστολα με ταλέντο οι μεγάλες αγορές…

  ΥΓ. Καλό το σχόλιο για Paul. Mου θύμισε το «κυβέρνηση Καραμανλή 7μμ-9μμ» του 2004. 🙂

  • takis permalink
   Δεκέμβριος 10, 2011 22:23

   Χμμ, του 2000 εννοώ (για τις εκλογές)

  • takis permalink
   Δεκέμβριος 10, 2011 22:29

   Χμμ, ριπίτ είχαμε και με τους Pats (χρονιές 2003, 2004) 🙂

 3. Nickanast permalink
  Δεκέμβριος 11, 2011 13:17

  Εγω είμαι πολυ γραφικός που βλέπω οτι άσπρη μέρα θα δουν οι λιμνανθρωποι άμα δωσουν τώρα τον Κομπε ανταλλαγή. Άμα φερουν επίσης Πολ και Χαουαρντ και διώξουν Γκασολ και τον παγκόσμια ειρήνη αντικαθιστώντας τους με μια χαρα ρολιστες(πιθανώς και για έναν χρόνο με τον All Star Billups), θα επανέλθουν γρήγορα στα ανώτερα στρωματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: